Yin Yoga

Bindweefsel

Soepel Lichaam

In Yin Yoga ligt de focus op het bindweefsel in plaats van op de spieren zoals in andere yoga vormen. Bindweefsel (ook wel fascia genoemd) is een weefsel dat alles in je lichaam met elkaar verbindt. Het omhult bijvoorbeeld de spieren en verbind ze via de pezen met de botten.

Bindweefsel is rijk aan bloedvaten, lymfevaten en zenuwweefsel. Ook de meridianen zijn erin gelegen. Het is dus een uitermate belangrijk weefsel. Het houd je soepel en zorgt voor de juiste communicatie en overdracht van signalen binnen je lichaam.

Bindweefsel kan alleen goed functioneren als het vochtig blijft. Helaas gaat dat achteruit doordat we te weinig bewegen, door stress en door het ouder worden. Blokkades in het bindweefsel kunnen veel pijn, stijfheid, bewegingsbeperking en gezondheidsklachten veroorzaken.

Als je het bindweefsel soepeler wil maken moet je er langer rek of compressie op uitoefenen. Daarom blijf je in de Yin Yoga langer in een houding, meestal zo’n 3 tot 5 minuten. Door de rek of compressie langere tijd vast te houden en daarna weer los te laten, wordt deze plek gehydrateerd. Dit brengt soepelheid terug. Als je weer uit je houding komt en gaat liggen, voel je letterlijk iets stromen in je lichaam.

De houdingen in Yin Yoga zijn vaak iets anders dan in de Yoga die wij normaal gesproken beoefenen. Het zijn meestal zittende of liggende houdingen. Je staat dus niet 5 minuten in een houding als bijvoorbeeld de Hond of de Krijger.

Neem direct contact op

ZOEK JE IETS ANDERS?

Bekijk hier het andere lesaanbod

Hatha Yoga

Bij Hatha Yoga doe je lichaamshoudingen (asanas) en oefeningen. Hierbij gebruiken we alle spieren in het lichaam.

Lees meer…

50 plus Yoga

In deze les zijn de yoga houdingen wat zachter, maar wel effectief. We blijven wat minder lang in de houdingen en doen veel zittende (vaak op een kruk) en liggende houdingen.

Lees meer…

RNS Yoga

Deze les is gericht op het verlichten van rug-, nek-, en schouderklachten. Er wordt dus vooral aandacht besteed aan de rug, nek en schouders maar ook de rest van het lichaam wordt niet vergeten.

Lees meer…

Qi Gong

Zhineng Qigong is een efficiënte Chinese bewegingsvorm, ontwikkeld uit duizenden jaren ervaring op het gebied van Qigong en Chinese Geneeskunde, in combinatie met moderne medische en wetenschappelijke inzichten..

Lees meer…